Dieta bezglutenowa

Dieta bezglutenowa Modne ostatnio się stały diety bezglutenowe jako sposób na pozbycie się zbędnych kilogramów. Szczególnie popularne te diety stały się wśród celebrytów. W skład diety bezglutenowej – jak sama nazwa wskazuje – nie mogą wchodzić produkty zawierających żyto, pszenicę, jęczmień, owies, pszenżyto oraz orkisz.

Produkty bezglutenowe oznaczane są międzynarodowym symbolem „przekreślonego kłosa”. Ostatnimi czasy coraz częściej pojawiają się na półkach sklepowych. Pojawiają się także sklepy, które specjalizują się w sprzedaży produktów bezglutenowych. Ze względów zdrowotnych dietę bezglutenową stosują także osoby z powodu choroby trzewnej.

Dlaczego dieta bezglutenowa pomaga schudnąć?

Spożywanie produktów bogatych w gluten pobudza organizm do produkowania insuliny (hormon odpowiedzialny za transport cukru z krwi do komórek). Wysoki poziom insuliny powoduje, że w twoim organizmie gromadzi się tłuszcz. Podwyższony poziom insuliny powoduje, że we krwi znajduje się mniej cukru co z kolei wzmaga uczucie głodu. Zwykle wtedy jesteśmy bardziej skłonni do podjadania słodkich przekąsek jak batony, czekoladę itp. Z tego właśnie powodu stosowanie diety bezglutenowej może nam pomóc w zredukowaniu chęci podjadania co w efekcie pomoże zrzucić zbędne kilogramy.



Przejście na dietę bezglutenową nie pomoże Ci schudnąć jeśli produkty glutenowe zastąpisz innymi wysokokalorycznymi produktami. Przy tej diecie należy pilnować się z ilością spożywanych kalorii (a szczególnie tych pustych kalorii) gdyż bez tego dieta okaże się całkowicie nieskuteczna.

Co jeść a czego nie jeść na diecie bezglutenowej

Jako przykłady produktów bezglutenowych można wymienić na przykład: ryż oraz produkty pochodne, mąka ziemniaczana i kukurydziana, soja, kasza gryczana, kasza jaglana, czekolada (ale bez dodatków!), mleko, jaja, mięso, owoce, warzywa, kawa, herbata, miód. Jak widać jest ich całkiem sporo. Coraz częściej na półka sklepowych występują oznaczenia na produktach z „przekreślonym kłosem” oznaczające, że dany produkt nie zawiera składników glutenowych i mogą być spożywane przez osoby na diecie bezglutenowej.

Na liście produktów zakazanych przy diecie bezglutenowej znajdują się następujące produkty: mąka pszenna, mąka żytnia, makarony, pieczywo, kasza manna, kasza jęczmienna, otręby pszenne, kawa zbożowa, ocet.



15 odpowiedzi do “Dieta bezglutenowa”

  1. agata, 8-15-2012 o 20:17

    Tak.. Gorzej jak ktoś jest na to uczulony i naprawdę nie może tego jeść, nawet jeśli by chciał tak jak w moim przypadku.

  2. ?!, 1-29-2013 o 09:02

    jako studentka dietetyki i zarazem osoba chora na celiakię, odradzałabym klasyfikowania diety bezglutenowej do diet odchudzających… jest to dieta dla osób z chorobą trzewną i alergią. Owszem, wykluczenie glutenu z diety może być pomocne w odchudzaniu i korzystne dla zdrowia, ale jeśli zastąpimy ‘glutenowe’ produkty wspomnianymi w artykule produktami, jak chleb czy makaron ze znakiem przekreślonego kłosa, to kaloryczność diety nie zmaleje – może nawet wzrosnąć. Sensowniejsze wydaje się ograniczenie w diecie produktów mącznych (oraz cukrów prostych!), niż przechodzenie na kosztowną i bardzo rygorystyczną dietę, zwłaszcza, że powrót do diety zawierającej gluten po dłuższym czasie (np. po uzyskaniu wymarzonej masy ciała) może być dla organizmu szokiem. To nie jest dieta odchudzająca!

  3. M., 1-30-2013 o 09:33

    Zgadzam się z Agata. Niech ktoś spróbuje nie jeść bez żadnych odstępstw nie przez tydzień czy dwa ale rok czy całe życie. Ja na szczęście mogę sobie pozwolić co jakiś czas na „grzeszki” glutenowe, ale jak przesadzę kończy się koszmarnym bólem i wtedy żadna dieta mi nie potrzebna, ochota na jedzenie sama odchodzi ;/

  4. sab, 2-3-2013 o 14:37

    no dokładnie. mam to samo.

  5. Gocha, 3-28-2013 o 10:20

    Osobiście uważam że panująca moda na dietę bezglutenową jest niedorzeczna. Osoby które są na tej diecie z własnego wyboru, tak naprawdę nie wiedzą co to znaczy bezglutenowa dieta. W dzisiejszych czasach gluten jest praktycznie wszędzie, tym samym osoby uczulone na gluten czy też mające celiakię wiedzą dokładnie o tym. Natomiast „modnisie” ograniczają się tylko do mąk, makaronów, chleba. Nie rozumieją osób u których występuje reakcja alergiczna po zjedzeniu kawałka czekolady w której był gdzieś tam ukryty gluten. Dlatego uważam że osoby takie nie powinny mówić że są na takiej diecie bo pewnie będą na niej miesiąc, dwa, pół roku i dalej nie dają rady no i oczywiście w między czasie zdarzyły się wpadki żywieniowe z glutenem. Nie powiem, ja także miewam takie wpadki, ale jestem alergikiem i to nie tylko na gluten ale i na mleko, jajka, cytrusy, mięso drobiowe, pomidory i takie „modnisie” mnie wkurzają. Wiem po prostu jak jest ciężko gdy ma się na coś ochotę a nie można tego zjeść. Jestem na diecie bezglutenowej już prawie półtora roku i niestety dalej puchnę jak balon po zjedzeniu czegoś z glutenem, dlatego lekarze mówią że jeszcze długa droga przede mną ;/

  6. ja, 6-6-2013 o 18:23

    szczerze to całe życie, jeśli chcesz się czuć dobrze…

  7. mika, 11-1-2013 o 06:27

    Podzielam zdanie. Sama mam zdiagnozowaną od 4 lat alergię pokarmową na mleko krowie oraz gluten. Po 2 latach restrykcyjnej diety dla zdrowia zaczęłaam wprowadzać pokarm alergenny ale okazało się że niestety to były złe posunięcia. Wszystko pod nadzorem lekarza. W efekcie z przymusu mam tzw „modną” dietę. Niestety ale bardzo kosztowną, trudną pod względem wyjść do restauracji. Trudną do zrozumienia dla znajomych ale nie rodziny. To prawda-można schudnąć ale za jaką cenę i wyrzeczenia. Pomocne dla mnie są pozycje dotyczące diety wg grupy krwi.

  8. ela, 1-10-2014 o 20:11

    czy skrobia modyfikowana to cos zlego ?

  9. grzegorzadam, 2-8-2014 o 07:34

    Mika a co tu jest kosztownego ??? ziemniaki,kasza gryczana czy jaglana, czy moze warzywa i owoce ??
    Nie trzeba do tego żadnego lekarza! sama wybierasz co chcesz jeść!
    Ja po 4 tygodniach stracilem ochote na ”słodkości” z margarynka sklepowa, wyostrza sie smak, jak słodkie to zujesz 2-3 łyżeczki miodu jak landrynkę, pyszne!
    skrobia modyfikowana i wszystko modyfikowane łącznie z soją i kukurydza 100% GMO to trucizny.!!
    To nie jest dieta! to styl życia!

  10. grzegorzadam, 2-8-2014 o 07:42

    Poza tym _mleko pasteryzowane weg! cukier weg.
    Jak juz to cukier ciemny demerara nierafinowany_ swietny korzenny smak. z mleka kwasne kefiry, od czasu do czasu ”gzik” z cebula na wafel ryzowy_ swietnie smakuje!
    dużo zieloneJ herbaty sypanej!~
    Genialnie proste. swietne samopoczucie i swietny sen!
    Chyba warto ??
    SMAŻENIEM na rafinowanych olejach robimy sobie straszną krzywde!!
    Jak juz chcecie smażyc to tylko na tloczonym smalcu!
    Jest wszedzie ! w cenie ”oleju”
    iole lniany tloczony na zimno z twarozkiem- lekarstwo! dieta dr Budwig!

  11. grzegorzadam, 2-8-2014 o 07:45

    Trzeba wrocic do diety sprzed 50-100 lat!
    Ludzie umierali wtedy na grypy i inne tyfusy!
    Teraz umieraja od jedzenia – nowotwory cukrzyce i nadcisnienia!
    Cukrzyce mozna ”wyleczyc” bezproblemowa ta własnie ”DIETA”!!

  12. grzegorzadam, 2-8-2014 o 07:48

    DIETA bezglutenowa jest jak najbardzie dorzeczna !
    Mam dowód na własnym i rodziny przykladzie!
    Przeczytajcie wszyscy BUSZUJACY W PSZENICY!
    Wystarczy wygooglowac ! dot. dr William Davis – ksiażka PSZENICZNY BRZUCH

  13. grzegorzadam, 2-8-2014 o 08:05

    a dla Gochy i dla WSZYSTKICH- polecam AKADEMIE WITALNOSCI !
    Tam jest wszystko! polecam gorąco!!

  14. Mariola, 5-26-2014 o 09:49

    Dieta bezglutenowa jest zrównoważoną dietą niskowęglowodanową, zamiast spożywać codziennie to samo, człowiek uczy się eksperymentować i dłużej się zastanawi zanim coś włoży do ust. Osobom z celiakią współczuje ale nie macie czego żałować. Osobiście widze same zalety ze stosowania tej diety i w 100% moge ją każdemu polecić. Spadek wagi bez efektu jojo no i samopoczucie o niebo lepsze :)

  15. Mariola, 5-26-2014 o 09:51

    pare wcześniejszych postów jest z datą 2-8-2014 a ja od tej pory schudłam 12 kg …Pozdrawiam


Wpisz komentarz