Dieta Cambridge

dieta cambridge

Dieta Cambridge, nazywana dietą ostatniej szansy, jest to dieta o bardzo małej zawartości energii w granicach 400-500 kcal dziennie. Zawiera jednak ona wszystkie składniki właściwego odżywiania, tj.: białko, węglowodany, tłuszcz, błonnik, witaminy oraz substancje mineralne. Ilości wszystkich tych składników odpowiadających dziennemu zapotrzebowaniu organizmu. Dieta stanowi pełny zestaw odżywczy.

Przy stosowaniu diety Cambridge średni ubytek wagi wynosi ok. 3 kg tygodniowo. Posiłki diety stanowią napoje i zupy w formie sproszkowanej, przygotowane przez rozpuszczenie ich w wodzie. Jest dostępnych bardzo wiele smaków: zupa jarzynowa, zupa grzybowa z borowików, zupa pomidorowa, zupa o smaku kurczaka z grzybami, zupa żurek, napój kakaowy, napój cappuccino, napój waniliowy, napój truskawkowy, napój o smaku owoców leśnych.



Są także na polskim rynku dostępne batony: czekoladowy, morelowo-waniliowy, zbożowy o smaku owocowym, jabłkowy z rodzynkami oraz pomidorowy z oregano (o smaku pizzy) a także napoje czekoladowe w kartonikach. Dostępne są także dietetyczne ciastka oraz makaron.

Dietę Cambridge można stosować, jako dietę mieszaną np. spożywać jeden normalny posiłek dziennie.

Dieta Cambridge została opracowana i przetestowana klinicznie przez naukowców z Cambridge w Wielkiej Brytanii w 1970 roku. Jest to pierwsza w świecie dieta bardzo niskokaloryczna.

Dieta Cambridge została przebadana przez Instytutu Żywności i Żywienia w Warszawie i dopuszczona jako środek wspomagający odchudzanie. Produkt jest dopuszczony do obrotu pozaaptecznego na terenie Polski.

Kategorie: Diety


Wpisz komentarz