Dieta Atkinsa (niskowęglowodanowa)

Jest to dieta opracowana przez Roberta Atkinsa (amerykańskiego lekarza). Dieta ta charakteryzuje się niską zawartością węglowodanów (cukry proste i złożone) oraz dużej zawartości tłuszczy i białek. Według doktora Atkinsa tycie powodowane jest przez mieszanie tłuszczów z węglowodanami i białkami.



Dieta Atkinsa składa się z etapów:

  • wprowadzający
  • kontynuujący utratę wagi
  • utrzymanie wagi

Przy stosowaniu tej diety nie spożywa się ziemniaków, owoców, potraw mącznych, pieczywa, makaronów, chudego nabiału, kofeiny, cukru, miodu, słodyczy i dżemu. Trzeba natomiast pić przynajmniej dwa litry wody dziennie, która przepłukuje nerki. Można jeść wszystkie gatunki mięs, ryb i drobiu, owoców morza, jaj, serów pleśniowych, a także wszystkie tłuszcze roślinne.

dieta atkinsa niskowęglowodanowa

Dieta Atkinsa ze względu na niską zawartość węglowodanów koryguje poziom cholesterolu, obniża poziom cukru we krwi oraz obniża ciśnienie tętnicze. Dieta Atkinsa pozwala na zrzucenie nawet do pięciu kilogramów w ciągu jednego miesiąca. Nie można jednak stosować diety Atkinsa dłużej niż rok gdyż jej dłuższe stosowanie zwiększa ryzyko wystąpienia miażdżycy, zwiększa ryzyko próchnicy, może doprowadzić do skazy moczanowej.

Tagi:
Kategorie: Diety


2 odpowiedzi do “Dieta Atkinsa (niskowęglowodanowa)”

  1. Edzia, 6-17-2011 o 14:39

    Jak może zwiększać ryzyko próchnicy dieta, która niemal wyklucza cukry?

  2. Monika, 4-1-2014 o 09:38

    Owawiam się, że szukanie tu logiki mija się z celem… Skoro stwierdzono, że dieta koryguje poziom cholesterolu, obniża ciśnienie i poziom cukru to nie idzie to totalnie w parze z zagrożeniem miażdżycowym. Ostatni etap diety – utrzymanie wagi, spokojnie nadaje się na stały sposób odżywiania, bo niczego w niej nie brakuje – jemy produkty pochodzenia zwierzęcego, ale też warzywa, orzechy, pestki i owoce (ale te o małej zawartości cukru). Reasumując przeciętny Polak musiałby wyrzucić z diety zboża (głównie pszenicę, kukurydzę), ziemniaki, ryż i sacharozę, a zastąpić je o wiele zdrowszymi warzywami.


Wpisz komentarz