Etykiety na opakowaniach żywności

Etykieta na opakowaniach produktu Etykiety na opakowaniach mogą być mylące jeśli nie wiesz jak je należy czytać. Jeśli jednak wiesz jak je czytać mogą być bardzo użytecznym źródłem informacji pomagającym w porównaniu produktów przed ich zakupem. Ważne jest aby przyjrzeć się etykiecie jako całości a nie podejmowanie decyzji o zakupie na podstawie tylko jednego składnika.

Składniki odżywcze, które są zawsze podane na etykietach na opakowaniach żywności to: wartość energetyczna (kilodżule, kalorie), tłuszcz w tym kwasy tłuszczowe nasycone, węglowodany w tym cukry, błonnik, białko oraz sól. Są także wymieniane dodatkowe składniki odżywcze, takie jak witaminy i minerały.

Główną zaletą etykiet na opakowaniach żywności jest porównanie zawartości składników pokarmowych dla podobnych odmian produktów różnych producentów. Wartości te zwykle są podawane dla 100 gram produktu i pomagają wyliczyć ile danego składnika jest w porcji jaką spożywamy.



Wartość energetyczna

Wartość energetyczna występuje na etykietach na opakowaniach żywności jako ilość kilodżuli (kJ) i/lub kalorii (cal). Więcej informacji na ten temat znajdziesz na wartość energetyczna.

Tłuszcz w tym kwasy tłuszczowe nasycone

Chociaż tłuszcze są niezbędnym elementem diety, należy unikać zbyt dużo niezdrowych tłuszczów nasyconych i trans. Więcej informacji na ten temat znajdziesz na Tłuszcz w tym kwasy tłuszczowe nasycone.

Węglowodany w tym cukry

Najlepsze rodzaje węglowodanów to te, które uwalniają energię powoli. Wybranie zdrowszych węglowodanów jest łatwe – po prostu wybieraj świeże owoce i warzywa, produkty na bazie pełnoziarnistego zboża (pieczywa i makaronów). Wszystkie te produkty są zdrowe i są kluczowym elementem zdrowego odżywiania.
Nie zaleca się spożywania produktów, które są bogate w cukier, takich jak słodkie napoje, słodycze, słodkie ciastka.

Więcej informacji na ten temat znajdziesz na węglowodany w tym cukry.

Błonnik

Owoce, warzywa oraz produkty na bazie mąki pełnoziarnistej dostarczają organizmowi potrzebnego błonnika. Dorośli powinni dążyć aby w ich pokarmach znajdowało się 25 – 30 g błonnika dziennie.

Więcej informacji na ten temat znajdziesz na błonnik.

Białka

Białko jest potrzebne w naszej diecie, aby pomóc naprawiać i rozwijać mięśnie. Należy dążyć do spożywania białek z różnych źródeł, w tym produktów mlecznych o niskiej zawartości tłuszczu, chude mięso i soczewicy.

Sól

Sól (sód) jest często stosowana w żywności pakowanej jako wzmacniacz smaku, co oznacza że nieświadome spożycie soli może być wysokie.

Więcej informacji na ten temat znajdziesz na sól.

Tagi: , , , , , , ,
Kategorie: Produkty


Wpisz komentarz