Produkty | Odchudzanie zdrowe

* Artykuły z kategori ‘Produkty’



Sól

Sól Występująca na etykietach na opakowaniach żywności jak sód, sól jest często używany w pakowanej żywności jako wzmacniacz smaku lub konserwant. Oznacza to, że nieświadome spożycie soli może być wysokie. Większość soli którą spożywamy dostarczana jest naszemu organizmowi wraz z przetworzoną żywnością którą spożywamy.

Czytanie etykiety na opakowaniu żywności

Etykiety z informacjami o zawartych składnikach znajdują się zwykle na tylnej stronie produktu spożywczego. Żywność o niskiej zawartości soli to takie które mają mniej niż 120 mg sodu na 100 g żywności.

Staraj się unikać … więcej »

Błonnik

Błonnik Błonnik pokarmowy jest składnikiem odżywczym którego twój organizm potrzebuje do prawidłowego funkcjonowania, szczególnie dla prawidłowej pracy jelit i ich zdrowia. Pełne ziarna, owoce i warzywa oraz rośliny strączkowe dostarczają organizmowi niezbędnego błonnika którego on potrzebuje, ale czasami może to być trudne do określenia że spożywa się wystarczające ilości…. więcej »

Węglowodany w tym cukry

Węglowodany w tym cukryJedną z pozycji na etykietach na opakowaniach produktów spożywczych jest ‘Węglowodany w tym cukry’. Pozycja ta określa ilość dodatku cukru jak i ilość cukru występującego naturalnie w użytych składnikach.
Zaleca się ograniczenie spożywania produktów, które zawierają duże ilości dodawanego cukru. Istnieje wiele nazw dla dodatków cukru, więc na opakowaniu w spisie składników należy szukać pozycji: sacharoza, glukoza, syrop kukurydziany o wysokiej zawartości fruktozy, maltoza, dekstroza, cukier buraczany, trzcina cukrowa, ekstrakt … więcej »

Tłuszcz w tym kwasy tłuszczowe nasycone

Tłuszcz w tym kwasy tłuszczowe nasyconeChociaż tłuszcze są niezbędnym elementem diety, należy unikać zbyt dużej ilości niezdrowych tłuszczów.

Przeciętny dorosły człowiek powinien spożywać mniej niż 20 g tłuszczów nasyconych dziennie. Dzieci powinny spożywać mniej niż 20 g (ilość zależy też od wieku) i wszystkie dzieci w wieku powyżej dwóch lat powinny spożywać produkty mleczne o obniżonej zawartości tłuszczu.

Aby obniżyć ilość spożywanych tłuszczów nasyconych należy zwrócić na pozycję … więcej »

Wartość energetyczna

Wartość energetyczna Wszystkie produkty zawierają tłuszcz, białka, węglowodany i wodę. Tłuszcze, białka i węglowodany dostarczają organizmowi potrzebnej energii umożliwiającej funkcjonowanie organizmu. Ilość spożywanych kilodżuli powinien być w równowadze z ilością energii, którą zużywamy poprzez aktywność fizyczną w ciągu całego dnia. Jeśli ilość energii (kilodżuli) zawarta w spożywanych produktach (jedzenie i napoje) jest mniejsza niż jest zużywana poprzez aktywność fizyczną i codziennych czynności to będziesz chudnąć. A jeśli ilość dostarczanej energii jest większa, wtedy będzie następował przyrost masy ciała…. więcej »

Etykiety na opakowaniach żywności

Etykieta na opakowaniach produktu Etykiety na opakowaniach mogą być mylące jeśli nie wiesz jak je należy czytać. Jeśli jednak wiesz jak je czytać mogą być bardzo użytecznym źródłem informacji pomagającym w porównaniu produktów przed ich zakupem. Ważne jest aby przyjrzeć się etykiecie jako całości a nie podejmowanie decyzji o zakupie na podstawie tylko jednego składnika.

Składniki odżywcze, które są zawsze podane na etykietach na opakowaniach żywności to: wartość energetyczna (kilodżule, kalorie), tłuszcz w tym kwasy … więcej »

Napoje gazowane a zdrowie

Napoje gazowane a zdrowie
Napoje gazowane kuszą klientów swoim smakiem, słodkością i zawartymi w nich bąbelkami. Są one najpopularniejszymi płynami spożywanymi przez społeczeństwo. Niestety nie mają jednak zbyt wiele wspólnego ze zdrowym odżywianiem.

Co zawierają napoje gazowane?

Napoje gazowane zawierają zwykle bardzo dużo cukru oraz kalorii ale bardzo mało substancji odżywczych. Spożywanie ich może przyczyniać się do tycia i zwiększać zagrożenie zachorowania na cukrzycę. Nawet dietetyczne napoje nie wnoszą do naszej diety żadnych składników potrzebnych … więcej »

Jak łatwo ograniczyć kalorie i szybko schudnąć?

Jak łatwo ograniczyć kalorie i szybko schudnąć?

Ograniczenie ilości spożywanych kalorii jest ważnym elementem przy odchudzaniu. Często wystarczy dokonać małych korekt w naszym menu aby osiągnąć znaczące efekty w odchudzaniu. Poniżej znajduje się kilka praktycznych porad, które pomogą w łatwy i szybki sposób zmienić swoje zwyczaje żywieniowe. Pomogą one ograniczyć kalorie i łatwo się odchudzić.

Oleje i tłuszcze

Duża ilość oleju w potrawie jest znaczącym źródłem spożywanych … więcej »

Dodatki w produktach spożywczych

dodatki do produktów spożywczych
Zdecydowana większość produktów spożywczych zawiera składniki dodatkowe. Pomimo tego, iż my sprzeciwiamy się ich stosowaniu to nowoczesny przemysł spożywczy nigdy od nich nie stronił i co najważniejsze odgrywają w nim dodatki ogromną rolę.

Do produktów spożywczych dodawane są substancje zarówno pochodzenia naturalnego, jak i syntetyczne, umożliwiające dłuższe ich przechowywanie, ułatwiające proces przetwarzania, podkreślając smak, zapach, kolor, konsystencję i wygląd produktu. Bez stosowania substancji konserwujących niemalże wszystkie produkty spożywcze ulegną szybszemu zepsuciu. Wyroby, tj. nabiał, mięso, ryby, owoce i warzywa – kwaśnieją, jełczeją, gniją, tracą wartości … więcej »