Węglowodany w tym cukry

Węglowodany w tym cukryJedną z pozycji na etykietach na opakowaniach produktów spożywczych jest ‘Węglowodany w tym cukry’. Pozycja ta określa ilość dodatku cukru jak i ilość cukru występującego naturalnie w użytych składnikach.
Zaleca się ograniczenie spożywania produktów, które zawierają duże ilości dodawanego cukru. Istnieje wiele nazw dla dodatków cukru, więc na opakowaniu w spisie składników należy szukać pozycji: sacharoza, glukoza, syrop kukurydziany o wysokiej zawartości fruktozy, maltoza, dekstroza, cukier buraczany, trzcina cukrowa, ekstrakt słodowy i melasa.

Cukry występują naturalnie w owocach (fruktoza) i nabiale (laktoza). Tak więc, na przykład mleko o niskiej zawartości tłuszczu może mieć wyższy poziom naturalnie występujących cukru (laktozy). Zawiera ono także wapno, białka i inne składników odżywcze. Inne produkty mleczne o niskiej zawartości tłuszczu i świeże lub suszone owoce mogą zawierać większą ilość naturalnie występującego cukru i nadal być pożywne gdy są spożywane w ramach zrównoważonej diety.

Jeśli na etykiecie produktu jest informacja że produkt jest bez dodatku cukru to może on zawierać naturalnie występujące cukry np. laktozę (cukier mleczny) i fruktoza (cukier owocowy), ale nie zawiera innych cukrów, które zostały dodane do produktu.

Produkty takie jak czekolady czy słodkie napoje składają się w większości z cukru lub tłuszczów nasyconych. Są one uważane za kiepski wybór żywności, ponieważ są ubogie w składniki odżywcze więc to co otrzymuje twój organizm to puste kalorie oraz niewielkie ilości składników odżywczych.

Sugeruje się, że ilość wszystkich spożywanych węglowodanów powinna być między 45% a 65% dziennego spożycia energii.



Co to są węglowodany?

Wiele osób zna ryż, ziemniaki i makaron jako „węglowodany” ale to tylko mała część ogromnego wachlarza produktów spożywczych znanych jak węglowodany. Wszystkie owoce i warzywa, pieczywo i wszystkie produkty zbożowe są węglowodanami oraz cukry i słodkie pokarmy.

Wybór zdrowszych węglowodanów jest lepsze dla Twojego organizmu. Świeże owoce i warzywa, pełnoziarniste pieczywo, płatki pełnoziarniste i makarony oraz ryż są uważane za zdrowe jedzenie i powinny być częścią zdrowego odżywiania.

Żywność z wysokim dodatkiem cukru, takie jak słodycze, napoje bezalkoholowe i nalewki, a także wypieki, ciasta i ciastka mają mniej odżywczych składników, więc najlepiej jest ograniczać spożywanie ich do jednego razu w tygodniu.

Zamiast dokonywać wyborów wyłącznie w oparciu o zawartość cukru, warto sprawdzić jakie inne wartości odżywcze zawiera produkt. Wybieraj takie, które zawierają dużą ilość błonnika i wapnia, wybieraj żywność o niskiej zawartości tłuszczów nasyconych i soli.

Więcej informacji na temat innych składników znajdziesz na etykiety na opakowaniach.

Tagi: , ,
Kategorie: Produkty


Wpisz komentarz